Tragom Sir Francisa Richarda Burtona - istarski kašteljeri

Tragom Sir Francisa Richarda Burtona - istarski kašteljeri

ITINERER: 

1. Dan

Dolazak u hotel u popodnevnim satima, sastanak sa stručnim vodičem, upoznavanje s destinacijom, koktel dobrodošlice, večera, noćenje.

2. Dan

Nakon doručka pješice odlazimo u obilazak Rapca, gdje je među prvim turistima 1876. godine boravio i Sir R.F. Burton. Gostima se pokazuje hotel u kojem je odsjeo i opisuje kako je u njegovo vrijeme Rabac izgledao. Nakon njegovog boravka u Rapcu i obilaska ostalih mjesta uz obalu Istre nastala je istoimena knjiga "Istarska obala" u kojoj opisuje ljepote i šarm slikovitog Rapca. Upravo se zahvaljujući R.F. Burtonu 1876. godina uzima kao početak turizma u Rapcu. Vodič započinje priču o burnom životu sira Burtona i velikom značaju njegovih istraživanja u svijetu i tome kraju.

Obilazak se nastavlja autobusom kojim krećemo u stari grad Labin te se nakon šetnje njegovim pitoresknim ulicama zaustavljamo ispred palače Scampicchio u kojoj je živio plemić Antonio Scampicchio, a koji je Burtonu bio od velike pomoći u istraživanju i omogućio mu da u muzeju koji se nalazio u njegovoj palači napravi skice oružja i oruđa pronađenih u kaštelijerima u okolici. Doktor Scampicchio na talijanski je preveo i Burtonov prvi ogled „Notes on the Casstelieri“. Posjet nastavljamo u Narodnom muzeju Labin gdje nas dočekuje njegov kustos, gosp. Vedran Kos, koji je i sam radio na istraživanjima kaštelijera u okolici Labina te nas uvodi u arheološki odjel i upoznaje s eksponatima pronađenim na tim lokalitetima.

Ručak u starom gradu (maneštra s bobići, fuži i njoki sa žgvacetom od kokoši, slatki krafi).

Poslije ručka planiran je posjet jednoj od najbolje očuvanih gradina zvanoj Kunci, koja se nalazi oko 2 km sjeveroistočno od starog grada Labina, u blizini naselja Breg-Ripenda. Gradina je smještena na platou čijom sjeverozapadnom i sjevernom stranom dominiraju 4 brežuljka, s čijih se vrhova mogao kontrolirati velik dio Labinštine. Kustos muzeja gostima pokazuje ostatke bedema ulica i tlocrt gradine koji je prvi na papiru izradio baš Burton. Gradina Kunci važna je stoga jer se radi o najbolje očuvanom kašteljeru u Istri. Ranije se taj lokalitet zvao Gračišće, ali naziv Kunci prvi upotrebljava Burton, a od njega su ga preuzeli ostali autori te je i danas poznat pod tim nazivom.

Nakon razgleda, povratak u hotel, noćenje.

3. Dan

Nakon doručka krećemo autobusom u potragu za Kožljanskom gradinom koja se nalazi na putu koji vodi iz mjesta Vozilići prema Plominu, te posjećujemo i  Kožljanski kaštel. Nakon toga krećemo u pustolovinu i pješice pokušavamo uz stručno vodstvo pronaći četiri ruševine kašteljera na uzvisinama između Plomina (starorimska luka i kaštel Fianona po kojem je ime dobio Sinus Flanaticus, današnji Kvarnerski zaljev) i Zagorja.

Pauza za ručak u starom gradu Plominu (crni rižoto sa sipama i šparugama, fritule).

Poslije ručka obilazimo Pićan i Gračišće, koji su sagrađeni na lokacijama gdje su se nekad nalazili prapovijesni kašteljeri. Naime, gledana odozdo, ta dva gradića izgledaju kao da su usađeni na vrške nepristupačnih kamenih zidova i imaju karakterističan i dramatičan izgled. Vodič gostima na tom mjestu kazuje legende vezane uz to područje, poput one o Pićanskom đavolu, krsnicima i vješticama koje je Burton prikupljao dok se nalazio u Istri.

Dolazak u hotel, večera, noćenje

4. Dan

Nakon doručka polazak za Šumber.  

Posjećujemo Kaštel izgrađen u srednjem vijeku na mjestu prapovijesne gradine u zaseoku Stari Grad. Godine 1260. kaštel dolazi u posjed austrijske plemićke obitelji Schonberg, po kojoj je Šumber i dobio ime. Važno je napomenuti da se lokalitet spominje već 872. god., kad su na tom području zabilježene prve hrvatske obitelji. Kaštel je utvrda poligonalnog tlocrta s dvije okrugle polu kule i glavnim ulazom u utvrdu. Unutar utvrde nalaze se ostaci dugačke i uske jednokatne palače. Pored kaštela razvilo se naselje u kojem je smještena župna crkva Svetih Ivana i Pavla. U središtu raštrkanog naselja smještena je najvažnija šumberačka crkva Blažene Djevice Marije od Drena, a uz nju je vezan najveći lokalni blagdan Gospe Snježne, tzv. Petangošt.

Prema jednoj legendi, nekoj pastirici ukazala se Majka Božja među granama drena i tako je crkva dobila ime. U crkvi je očuvana najstarija i najvrijednija knjiga Labinštine, lekcionar crkvenih pjesama s početka 18 st., poznat u narodu kao Šćavet, sa zapisom pjesme "V se vrime godišća". Prema drugoj legendi, stanovnici susjednog Pićna ukrali su kip svetice te ga pokušali prenijeti u svoj grad u kolima s volovskom zapregom. Kad su volovi došli do mosta preko Raše, stali su i nisu htjeli napraviti ni korak dalje, tako da su Pićanci kip vratili natrag u crkvu.

Nakon Šumbera odlazimo u Sv. Martin gdje nas čeka degustacija domaćih proizvoda (pršut, panceta, sir), vina i rakija u seoskom domaćinstvu Pineta, koje se nalazi u kaštelu posljednjeg velikog labinskog zemljoposjednika - baruna Lazzarinija.

Nakon ručka slobodno popodne, večera, noćenje.

5. Dan

Nakon doručka odlazimo u Pulu, gdje nakon razgleda grada posjećujemo Arheološki muzej u kojem se nalaze izloženi komadići keramike, oruđa i oružja pronađeni u kašteljerima. Nakon obilaska muzeja organiziran je brz ručak u Fažani (slane srdele i bakalar na bijelo s pasuticama). Brodićem odlazimo na Brijune, gdje ćemo nakon turističkog razgleda posjetiti iznenađujuće dobro očuvane obrambene zidine brončanodobnih gradinskih naselja Histra na vrhu brežuljaka usred Velog i Malog Brijuna. Jedno od njih je i Gradina, brončanodobno naselje s očuvanim bedemima i nekropolom, a nalazi se sjeverno od uvale Verige, na istoimenom brežuljku. Naselje se sastoji od središnjeg platoa koji je bio opasan trostrukim koncentričnim bedemima. Bedemi su bili prilagođeni brežuljku i konfiguraciji terena, a građeni su tehnikom suhozida od velikih kamenih blokova. Svaki je bedem izgrađen od dva lica čija je unutrašnjost zapunjena sitnim kamenjem.

Važna uloga pridala se izgradnji ulaza u Gradinu pa su se stoga i nekoliko puta nadograđivali. Primjer za to je zapadni, takozvani Gnirsov ulaz, kojem je početna širina od tri metra smanjena na jedan kako bi se spriječio prodor neprijatelja. Osim toga, ulazi su postavljeni na način da tvore labirint, što je također otežavalo i usporavalo neprijatelja. Na zidinama pronađeni su i obluci koji su služili za obranu, a od malobrojnih brončanih nalaza pronađeni su vrh koplja i bodež koji je bio dio grobnog priloga.

Već spomenuta nekropola nalazi se uz bedeme naselja, a pored pojedinačnih ukopa pronađene su i ograđene obiteljske grobnice. Stanovnici gradine svoje su pokojnike pokapali u sarkofage od kamenih ploča položenih ispod kamenih gomila. Takve grobnice sa skeletnih ukopom u zgrčenom položaju datiraju iz 14. stoljeća prije Krista.

Povratak u Rabac, večera, noćenje.

6. Dan

Doručak.

Slobodno vrijeme za individualni razgled, kupanje ili šetnju.

Večera, noćenje.

7. Dan

Nakon doručka, povratak kući.

 

FOTO GALERIJA
 
PDFicon